Interfeţele interactive - viitorul comunicării interpersonale
În ultimul deceniu, tehnologia în domeniul comunicării a evoluat foarte rapid. Progrese importante au fost realizate în domeniul tehnologiilor de comunicare fără fir şi a dispozitivelor mobile. Dispozitivele mobile au devenit tot mai puternice şi au fost dotate cu tehnologii de comunicare Wireless, Bluetooth, GPS etc.
Comunicarea reprezintă elementul indispensabil pentru funcţionarea optimă a oricărei colectivităţi umane, indiferent de natura şi mărimea ei. Schimbul continuu de mesaje generează unitatea de vedere şi, implicit, de acţiune, prin armonizarea cunoştinţelor privind scopurile, căile şi mijloacele de a le atinge, prin promovarea deprinderilor necesare, prin omogenizarea relativă a grupurilor sub aspect afectiv, emoţional şi motivaţional (opinii, interese, convingeri, atitudini).
Procesul comunicării îl găsim astăzi la baza tuturor acţiunilor şi legăturilor dintre oameni, dintre instituţii, dintre cetăţeni şi instituţii etc.
Odata cu pătrunderea Internetului in viaţa noastră, sistemele de videoconferinţă şi intruire audio-video permit o comunicare vizuala si auditiva eficienta intre persoane aflate la mari distante, şi permit realizarea unor activităţi în condiţii aproape identice cu cele dintr-o sala de curs sau de şedinţă.
In viitor, odata cu propagarea continua a Internetului şi cu creşterea ofertei de echipamente si programe dedicate acestui segment, va creste si ponderea acestui sistem de instruire si colaborare.
DISPOZITIVE INTERACTIVE sunt dispozitive inteligente: PDA (Personal digital assistant), Tableta electronică, Telefonul mobil, Tabla inteligentă, dispozitive de inaltă tehnicitate, flexibile și operaționale, ce permit comunicarea interactivă om-om / om- sistem tehnic.
Societatea in care traim, preponderent digitala, bazată pe cunoaştere, ne oferă tehnologii şi echipamente pentru comunicarea interactivă, vectorul informaţie schimbându-şi sensul cu o viteza uluitoare între emiţător şi receptor.
Pe măsura perfecţionarii echipamentelor de vizualizare, a apărut şi s-a dezvoltat sistemul interactiv de prelucrare a datelor, bazat pe apropierea din ce în ce mai mare între om şi maşină. Această evoluţie a generat sistemele grafice interactive utilizabile pe scară tot mai largă în toate domeniile.
Elementul funcţional specific echipamentelor de vizualizare este imaginea generată pe suportul de afişare, imagine ce poate fi alfa-numerică sau grafică.
Echipamentele de vizualizare sunt dispozitive periferice, care realizează prelucrarea şi afişarea datelor sub controlul direct şi sub forma cea mai convenabilă operatorului uman.
Interfaţa interactivă a echipamentelor vizuale, permite interacţiunea cu utilizatorul, de genul whiteboard-urilor, touch-screen-urilor sau tabletop-urilor.
Interfeţele au o gamă largă de aplicare, de la educaţie, fiind utilizate la orice nivel de învăţământ, la training şi management în orice tip sau fel de organizaţie, cât şi în sport, la antrenamente şi sesiuni tactice, şi în media, în studiourile de televiziune.
O interfaţă interactivă este conectată la un computer printr-un mediu wired (USB, cablu cu port serial) sau printr-o conexiune wireless (Bluetooth).
De obicei, software-ul cu driverul dispozitivului este încărcat pe computerul ataşat, permiţând interfeţei interactive să se comporte ca un Human Input Device (HID).
Majoritatea interfeţelor interactive capturează adnotări şi rivalizează cu funcţiile mouse-ului şi ale tastaturii, cu diferite grade de acurateţe.
Sistemele multi-touch deschid noi dimensiuni catre lumea virtuala tot mai omniprezenta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu